Friday, May 07, 2010

traumatologie

Montegiova zlomenina
Zlomenina ulny s luxací radia v radiohumerálním kloubu je v dospělosti časté, v dětském věku řídké poranění. Vzniká extenční či flekční typ, dle působícího násilí. Také je popisován typ kdy obě kosti jsou dislokovány laterálně. Nutné je při reposici zlomeniny restaurovat délku ulny, neboť pouze tak je možné reponovat luxovanou hlavičku radia, bez toho nelze docílit anatomického postavení zlomeniny. Není li možné docílit reposici konservativně je nutné krvavou reposicí protnout anulus fibrosus a tím uvolnit reposiční překážku.

Galleazziho zlomenina ( Obrácená Montegiova zlomenina )
Jiný typ této zlomeniny je zlomenina radia a luxace hlavičky ulny v distální radioulnárním skloubení, reposice je jednodušší, problémem v dospělosti je retence ditálního radioulnárního kloubu, která většinou vyžaduje suturu vaziva. V dětském věku je možné důvěřovat hojivému potenciálu mladého organismu po adekvátní reposici a dostatečně (5 týdnů ) dlouhé fixaci.

Pronatio dolorosa

Bolestivé držení lokte u malých dětí vzniklé po prudkém tahu a rotaci ruky. Nejčastěji vznikne tak, že dítě vedené za ruku padá a ve snaze zabránit pádu rodič prudce zatáhne a tělo kolem ruky rotuje a působí celou vahou na loketní kloub. Pravděpodobně dojde k sklouznutí lig. anulare z hlavičky radia a interponuje se částečně do kloubu.

Diagnosa
Dítě drží ruku v mírné flexi a pronaci. Bolestivě reaguje na pokus o pohyb.
RTG je negativní.
Terapie je velmi snadná, šetrně pomalu převedeme ruku do supinace a zároveň lehce extendujeme. Dojde k mnohdy slyšitelnému lupnutí a obtíže zcela vymizí.
Závěs na 2 týdny je dostačující fixace.

Zlomeniny distální metafysy

Ekvivalent Colesovy zlomeniny v dospělém věku u dětí nenalezneme ani co se týče frekvence či dislokace. Většinou se jedná o epifyzeolyzu ditálního konce radia SH I či SHII s typickou vidličkovitou dislokací dorsálně a radiálně . Reposice je jednodušší než v dospělosti. Opět je možné využít pevnosti periostu , není nutné překorigování zlomeniny.

Labels: